top of page

16. FORUM ZAGREBAČKIH UGOSTITELJA



Na 16. Forumu zagrebačkih ugostitelja predstavnici struke adresirali su glavne izazove s kojima se suočavaju uz naglasak da je hitno potrebna modernizacija i popularizacija ugostiteljskih zanimanja.


U Esplanade Zagreb Hotelu održan je 16. Forum zagrebačkih ugostitelja, u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb. Ovaj tradicionalni godišnji susret ključnih dionika u ugostiteljskom sektoru okupio je brojne stručnjake, poduzetnike i predstavnike institucija koji su raspravljali o aktualnim izazovima s kojima se sektor suočava, s posebnim naglaskom na pitanja radne snage i formalnog obrazovanja za ugostiteljska zanimanja.


Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, u uvodnom govoru je istaknuo važnost zajedničkog djelovanja svih dionika za održavanje i unaprjeđenje ugostiteljske industrije.



„Ugostiteljstvo je ozbiljan posao koji zahtijeva neprestanu prilagodbu, ulaganje u kvalitetu i cjeloživotno obrazovanje. Naša suradnja s Gradom Zagrebom, nadležnim ministarstvima i institucijama rezultirala je rješavanjem mnogih problema s kojima se suočavamo, ali ključna poruka ovog Foruma je: „Krenimo na vrijeme!“. Potrebno je hitno investirati u obrazovanje novih generacija jer to je ključ rješavanja problema s radnom snagom“, poručio je Letica.



Ključno pitanje budućnosti ugostiteljstva – obrazovanje mladih


Program Foruma obuhvatio je dvije panel-rasprave o gorućim temama. Prva panel-rasprava, pod nazivom „Radna snaga i obrazovanje u ugostiteljstvu – izazovi i prilike“, bavila se temom nedostatka radne snage koja već nekoliko godina muči hrvatski ugostiteljski sektor. Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Alen Jerkunica, ravnatelj Veleučilišta ASPIRA, Monika Belle, viša savjetnica za turizam i ugostiteljstvo u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Jurica Protić, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb kao sudionici prve panel-rasprave razgovarali su o tome kako se potražnja za radnom snagom može zadovoljiti, ali i kako obrazovanje može igrati ključnu ulogu u rješavanju ovog problema. Poseban naglasak stavljen je na nužnost modernizacije obrazovnih programa i bolje suradnje između poslodavaca i obrazovnih institucija.



Druga panel-rasprava, „Čime možemo začiniti gastro scenu u Zagrebu?“, usmjerila se na promociju Zagreba kao gastronomske destinacije. Rasprava je istaknula važnost povezivanja autohtone kuhinje s modernim trendovima te korištenje digitalnih platformi u promociji ugostiteljskih objekata. Sudionici panela, Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta, Petra Maršić Buljan, direktorica Sektora za promociju i poslovni turizam u Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, Karin Mimica, stručnjakinja za gastro brendiranje destinacija, Ana Lisak, poduzetnica u ugostiteljstvu te Janja Benić, gastroblogerica naglasili su kako je digitalni marketing postao ključan alat u privlačenju gostiju i jačanju prepoznatljivosti Zagreba kao atraktivne destinacije.


Zahtjevi Udruženja ugostitelja Zagreb prema nadležnim tijelima


Na kraju Foruma, predstavnici Udruženja ugostitelja Zagreb najavili su niz važnih zaključaka, odnosno zahtjeva koji će biti upućeni relevantnim institucijama. Među zahtjevima prema Gradu Zagrebu su: uključivanje predstavnika ugostitelja u formiranje novih Javnih poziva u sklopu Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu 2024. – 2030., suradnja s predstavnicima ugostitelja po pitanju korištenja terasa i drugih javnih površina, promocija gastro ponude zagrebačkih ugostitelja te sudjelovanje predstavnika ugostitelja u izradi i provedbi Pravilnika vezanih uz Zakon o turizmu. Zahtjevi prema Vladi Republike Hrvatske su: implementacija e-vinjeta za povremeno zapošljavanje, porezno rasterećenje ugostiteljskog sektora, inspekcijski nadzor nelojalne konkurencije i ukidanje robno-materijalnog knjigovodstva.


Posebna priznanja ženama u ugostiteljstvu


16. Forum zagrebačkih ugostitelja obilježila je i dodjela posebnih priznanja za rad u struci, a prvi put priznanja su u svim kategorijama dodijeljena isključivo ženama u ugostiteljstvu, čime se htio naglasiti njihov doprinos i uspjeh u industriji.



Priznanje Ugostiteljska tradicija za očuvanje i nastavak dugogodišnje obiteljske tradicije dobila je Daniela Gajski. Ana Grgić Tomić dobila je priznanje za cheficu vrhunske gastronomije za inovativni pristup i strastveni rad kojim podiže standarde gastronomije. Priznanje Menadžerica u ugostiteljstvu dobila je Ana Lisak, a u kategoriji Doprinos razvoju ugostiteljstva priznanje je dodijeljeno Žakline Troskot. Priznanje Doprinos promociji ugostiteljske struke pripao je Karin Mimici, dok je priznanje za 30 godina izvrsnosti i kvalitete u području ugostiteljstva dobila Ljerka Nauković.


Forum je završio gastro izložbom na kojoj su zagrebački ugostitelji predstavili raznovrsnu ponudu domaćih specijaliteta, čime je ovogodišnje izdanje zaključeno uz bogatstvo okusa i priliku za neformalno druženje među sudionicima.






bottom of page