Tradicionalno stručno okupljanje ugostitelja i turističkih djelatnika, 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, koji je organizirala Hrvatska obrtnička komora, održao se u Tuhelju te je privukao više od 300 sudionika iz sektora. Kongres je trajao dva dana, pružajući prostor za raspravu o aktualnostima, izazovima i prilikama u industriji, okupljajući ugostitelje, turističke djelatnike, stručnjake te predstavnike tijela državne uprave i lokalne i regionalne samouprave.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, službeno je otvorio Kongres, dok je ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, dodijelila priznanja ugostiteljima iz svih hrvatskih županija za njihov izniman doprinos.
„Obrtništvo je vitalan segment hrvatskog gospodarstva koje pokazuje kontinuirani rast i perspektivu daljnjeg razvoja. Ova grana nije samo ključna po broju zaposlenih - 215 tisuća ljudi, već i za normalno funkcioniranje društva. Hrvatska obrtnička komora ističe se kao jedna od ključnih institucija koja svojim proaktivnim pristupom i konstruktivnošću postavlja primjer drugima u ostvarivanju rezultata za svoje članove i državu, ali prije svega za građane“, istaknuo je ministar Filipović prilikom otvorenja Kongresa, naglasivši podršku Vlade i resornog ministarstva.
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dalibor Kratohvil, zahvalio je Vladi i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te najavio nastavak rada na unapređenju hrvatskog ugostiteljstva i obrtništva u cjelini.
Na Kongresu su izneseni zahtjevi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koje je predstavio predsjednik ceha, Franz Letica.
Zahtjevi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a:
1. Tražimo izjednačavanje stope PDV-a u iznosu od 13% u cijelom sektoru i to za djelatnosti koje su registrirane za ugostiteljstvo NKD 55. i 56., na način kako je bilo i prije.
2. U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta potrebno je nastaviti provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava ''Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma'' s naglaskom na male i mikro poduzetnike. Program je nužno prilagoditi na način da vrijedi za sve vrste i tipove ugostiteljskih objekata.
3. Zalažemo se da se kroz novi kvalifikacijski okvir nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl. nova zanimanja) u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama koje su potrebne za rad u realnom sektoru. Isto tako neophodno je propisati provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan.
4. Radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu, a time veće zaposlenosti i prihoda u državni i lokalni proračun kroz promjene odgovarajućih propisa, tražimo ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo. Isto tako tražimo da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu.
5. Potrebno je nastaviti suradnju s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na prilagodbi radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima poslovanja (npr. rad vikendom, svadbe, karmine i sl.), po uzoru na rješenja iz drugih sektora.
6.Tražimo prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica te izmjenu važećeg Pravilnika, tako da se isti provodi na način da se imenuju odgovorne osobe unutar subjekta te obavezno educiraju svi zaposlenici od strane odgovorne osobe.
Comments