top of page

35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-aTradicionalno stručno okupljanje ugostitelja i turističkih djelatnika, 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, koji je organizirala Hrvatska obrtnička komora, održao se u Tuhelju te je privukao više od 300 sudionika iz sektora. Kongres je trajao dva dana, pružajući prostor za raspravu o aktualnostima, izazovima i prilikama u industriji, okupljajući ugostitelje, turističke djelatnike, stručnjake te predstavnike tijela državne uprave i lokalne i regionalne samouprave.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, službeno je otvorio Kongres, dok je ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, dodijelila priznanja ugostiteljima iz svih hrvatskih županija za njihov izniman doprinos.

„Obrtništvo je vitalan segment hrvatskog gospodarstva koje pokazuje kontinuirani rast i perspektivu daljnjeg razvoja. Ova grana nije samo ključna po broju zaposlenih - 215 tisuća ljudi, već i za normalno funkcioniranje društva. Hrvatska obrtnička komora ističe se kao jedna od ključnih institucija koja svojim proaktivnim pristupom i konstruktivnošću postavlja primjer drugima u ostvarivanju rezultata za svoje članove i državu, ali prije svega za građane“, istaknuo je ministar Filipović prilikom otvorenja Kongresa, naglasivši podršku Vlade i resornog ministarstva.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dalibor Kratohvil, zahvalio je Vladi i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te najavio nastavak rada na unapređenju hrvatskog ugostiteljstva i obrtništva u cjelini.


Na Kongresu su izneseni zahtjevi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koje je predstavio predsjednik ceha, Franz Letica.


Zahtjevi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a:


1. Tražimo izjednačavanje stope PDV-a u iznosu od 13% u cijelom sektoru i to za djelatnosti koje su registrirane za ugostiteljstvo NKD 55. i 56., na način kako je bilo i prije.


2. U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta potrebno je nastaviti provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava ''Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma'' s naglaskom na male i mikro poduzetnike. Program je nužno prilagoditi na način da vrijedi za sve vrste i tipove ugostiteljskih objekata.


3. Zalažemo se da se kroz novi kvalifikacijski okvir nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl. nova zanimanja) u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama koje su potrebne za rad u realnom sektoru. Isto tako neophodno je propisati provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan.


4. Radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu, a time veće zaposlenosti i prihoda u državni i lokalni proračun kroz promjene odgovarajućih propisa, tražimo ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo. Isto tako tražimo da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu.


5. Potrebno je nastaviti suradnju s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na prilagodbi radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima poslovanja (npr. rad vikendom, svadbe, karmine i sl.), po uzoru na rješenja iz drugih sektora.


6.Tražimo prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica te izmjenu važećeg Pravilnika, tako da se isti provodi na način da se imenuju odgovorne osobe unutar subjekta te obavezno educiraju svi zaposlenici od strane odgovorne osobe.


Comments


bottom of page