top of page

FORUM ZAGREBAČKIH UGOSTITELJA 2023.


Dana 18. listopada 2023. godine održan je 15. Forum zagrebačkih ugostitelja. Forum je otvorio vrata za raspravu o brojnim izazovima s kojima se ugostitelji suočavaju, kao što su nedostatak radne snage, porezna opterećenja i komunalna poskupljenja.


Predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja, Franz Letica otvorio je službeni dio Foruma te su mu se u pozdravnim govorima pridružili ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politke, Ivan Vidiš te predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dalibor Kratohvil.

Nakon uvodnih govora, uslijedila su dva kraća predavanja sponzora. Ljudevit Habjanec iz Monri Payments-a govorio je o "Ugostiteljstvu u eri kartične naplate napojnice," dok je Matea Dobrilović predstavila "Digitalnu transformaciju HORECA sektora" sponzora METRO.


Najvažniji dio Foruma bila je panel rasprava na temu "Nedostatak radne snage u ugostiteljstvu." Panelisti su razgovarali o raznim aspektima ovog problema te su pokušali pronaći nužno potrebna rješenja. U raspravi su tako sudjelovali predsjednik Slovenske obrtničke komore, Blaž Cvar, ranatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje pri Ministarstvu rada, Luka Čirko, direktorica za odnose s članostvom pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Milka Kosanović, ravnatelj Obrtničkog učilista, Dražen Maksimović te predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja, Jurica Protić.


Posebno je interesantno bilo uključivanje Nepalaca, stranih radnika u Hrvatskoj, koji su podijelili svoja iskustva o radu i životu u Republici Hrvatskoj.

Nakon panela, uslijedila je konferencija za medije na kojoj je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, Franz Letica, iznio zaključke Foruma i zahtjeve koji će biti upućeni Vladi Republike Hrvatske i Gradu Zagrebu. Ti zahtjevi uključuju;


Prema Vladi:


1. Cijenjeni predstavnici Vlade Republike Hrvatske, postojeći porez od 25% uz euro i inflaciju, poskupljenje ulaznih troškova te sve ostale poteškoće ozbiljno su ugrozile naše poslovanje, kao i preživljavanje. Radi stvaranja dugoročno stabilnog, zelenog, otpornog te prije svega održivog turističkog sektora, predlažemo vraćanje porezne stope u ugostiteljstvu za usluge pružanja smještaja te pripreme jela, pića i napitaka na 13%.


2. Po uzoru na ostale europske države, poput Njemačke, zalažemo se za smanjenje poreznog opterećenja doprinosa i davanja na plaće te povećanje osobnog odbitka.


3. Bilo bi vrlo važno dodatno rasterećenje sektora pojednostavljenjem obaveze vođenja robno materijalnog knjigovodstva u smislu da isto bude preporuka, a ne obaveza.


4. Tražimo rješenje zapošljavanja radnika u razdobljima povećane frekventnosti poslovanja, npr. rada vikendom. Predlažemo uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, na koju bi se upisali ime, prezime i OIB te bi se kupnjom te vinjete automatski platili svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike.


Prema Gradu Zagrebu:


1. Poskupljenje najma parkirališnih mjesta za potrebe terasa - tražimo odgodu odluke ta da ona ide postupno. Trenutno najavljeno povećanje od 450% sljedeće godine pa isti postotak u godini koja slijedi ugostiteljima jednostavno nije prihvatljiv.


2. Postoje veliki problemi s odvozom otpada iz središta grada i kažnjavanjem ugostitelja zbog navodno nepravilnog odlaganja, stoga tražimo dijalog na tu temu.


3. Pozivamo na podršku i razumijevanje te apeliramo na Grad Zagreb da prilikom određivanja visine poreza na dohodak, koji će utjecati na visinu plaće radnika, uzme u obzir nužnu potrebu za motivacijom radnog kadra, jer je iseljeni, postojeći kao i budući radni kadar potrebno stimulirati plaćom a ne destimulirati. Usvojenim poreznim promjenama od strane Vlade Republike Hrvatske jedinice lokalne samouprave sada imaju veliki utjecaj na određivanje visine plaće radnika.


Vrhunac ovogodišnjeg Foruma zagrebačkih ugostitelja bila je svečana dodjela priznanja ugostiteljima za njihova izuzetna postignuća.


Ovim putem još jednom čestitamo dobitnicima priznanja, gospođi Vesni Šuman – ugostiteljski objekt „Ognjište Šuman“ za 34 godine postojanja, gospodinu Josipu Blažinoviću – ugostiteljski objekt „Orlando“ za 26 godina postojanja, gospođi Ivanki Matić – ugostiteljski objekt „Sermonia“ za 21 godinu postojanja, gospodinu Draženu Bobanu – ugostiteljski objekt „Vinodol“ za 21 godinu postojanja i gospođi Žakline Troskot – ugostiteljski objekt „Amelie“ za 13 godina postojanja.
Kao perjanicu svakog Foruma volimo istaknuti Gastro program koji predstavlja dostignuća i vrednote autentične hrvatske kuhinje kroz prezentaciju najboljih zagrebačkih restorana.


Naziv ovogodišnjeg Gastro programa bio je „Povratak u budućnost – Zagreb 2024.“ na kojem su sudjelovali Catering tim Lisak, Stari Puntijar, Miškulin i Lata, Didov San, Catering Zvona, Amelie te M&M kojima se ujedno ovim putem još jednom zahvaljujemo.

Forum ugostitelja Grada Zagreba 2023 završio je s nizom zaključaka i zahtjeva za bolju budućnost ugostiteljstva. Ugostitelji su se udružili kako bi zajedno radili na rješenju problema s kojima se suočavaju, a očekuje se daljnji dijalog s vladom i gradskim vlastima.


Udruženje ugostitelja Zagreb zahvaljuje svim sudionicima, sponzorima, i partnerima na podršci i suradnji.


Aftermovie Foruma možete pogledati na poveznici u nastavku:

Forum zagrebačkih ugostitelja 2023. je održan pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba, Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika Grada Zagreba te naših partnera i sponzora; HEP, Metro Hrvatska, Monri Payments, Premium distribucija, Mia Familia, Stock Hrvatska, Zagrebačka pivovara - Ožujsko, Jamnica, Pago, Arabesca i Feravino - Enosophia.

Comments


bottom of page