top of page

Održan susret slovenskih i hrvatskih ministara gospodarstava, komora i obrtnika u Krškom


U petak, 24. studenoga 2023., u slovenskom dvorcu Rajhenburg, Obrtnička komora Zagreb i Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško su organizirale susret hrvatskog ministra gospodarstva i održivog razvoja, gospodina Davora Filipovića, te slovenskog ministra za gospodarstvo, turizam i sport, gospodina Matjaža Hana, s predstavnicima komorskog sustava, obrtnicima i poduzetnicima iz Hrvatske i Slovenije.


Ovom značajnom događaju prisustvovali su i predstavnici Udruženja Ugostitelja Zagreb, uključujući predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, Franza Letice, koji je iznio perspektive i izazove pomanjkanja kvalificirane radne snage u hrvatskom gospodarstvu.Sudionici sastanka su detaljno analizirali ključna pitanja za razvoj obrtništva, poput nedostatka radne snage, strukture obrazovnog sustava, promocije obrtničkih zanimanja te mobilnosti radne snage i pružanja usluga preko granica. Naglašeno je kako je nedostatak kvalificirane radne snage problem svakog sektora obrtništva u Hrvatskoj te je istaknuta potreba za uspostavom cjelovitog sustava koji će proizvoditi domaću radnu snagu prilagođenu tržištu rada.


Također, sudionici su se složili o važnosti razvijanja dugoročne strategije koja će obuhvatiti pitanja uvoza strane radne snage te promociju strukovnih zanimanja među mlađom populacijom.


Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, istaknuo je važnost podrške države u razvoju komorskog sustava, naglašavajući da je suradnja s vladom ključna za prosperitet obrtnika. Kratohvil je također istaknuo podršku koju je Vlada pružila kroz pakete pomoći i inicijative poput ograničenja cijena energenata, olakšavajući poslovanje u turbulentnim vremenima.


Ministar Filipović je najavio kontinuirane poticaje za naukovanje i stipendiranje učenika strukovnih zanimanja, ističući važnost dijaloga u pronalaženju rješenja za izazove s kojima se suočavaju obrtnici, te je potaknuo obrtnike da nastave s doprinosom hrvatskom gospodarstvu.Ovaj sastanak bitan je korak prema stvaranju suradnje između vladinih institucija, komorskog sustava i obrtnika, s ciljem nalaženja održivih rješenja za pomanjkanje radne snage i unapređenje uvjeta rada u regiji.Comments


bottom of page