top of page

Forum 2025.

17. Forum zagrebačkih ugostitelja

Esplanade Zagreb Hotel

14. studenog 2025.

FORUM20259.jpg

Na 17. Forumu zagrebačkih ugostitelja, održanom u Esplanade Zagreb Hotelu, struka je definirala ključne smjernice koje će biti upućene Vladi Republike Hrvatske i Gradu Zagrebu, s ciljem modernizacije sektora, rasterećenja poslovanja i rješavanja dugogodišnjih izazova.

Ugostitelji poručuju kako uvođenje fiskalizacije 2.0 zahtijeva razuman pristup te traže da se 2026. godina odredi kao potpuno prijelazno razdoblje u kojem se neće primjenjivati kazne, nego edukacija i podrška. Uz to, naglašena je potreba daljnjeg poreznog rasterećenja, posebno kroz smanjenje troškova rada i izjednačavanje PDV-a na 13 posto za sve ugostiteljske usluge, što bi omogućilo konkurentnije poslovanje i veće plaće zaposlenicima.

 

Struka smatra i da bi robno-materijalno knjigovodstvo trebalo postati preporuka, a ne zakonska obveza, jer sada predstavlja prevelik administrativni i financijski teret.

FORUM2025135.jpg

Jedan od važnih zaključaka odnosi se i na novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Udruženje ugostitelja Zagreb predlaže modernizaciju kategorizacije ugostiteljskih objekata i uključivanje predstavnika sektora u izradu pravilnika, kako bi se napokon uspostavio sustav koji prati suvremene trendove, nove tipologije objekata i održive modele poslovanja.

 

Naglašena je i nužnost sustavnog rješavanja problema radne snage, od bržih procedura zapošljavanja stranih radnika do reforme obrazovanja, prekvalifikacija i jačanja digitalnih i AI alata koji mogu olakšati svakodnevnu organizaciju posla.

Prema Gradu Zagrebu upućen je prijedlog da ugostitelji budu izravno uključeni u formiranje Javnih poziva u sklopu Programa poticanja poduzetništva, osobito u segmentima održivosti, obnovljivih izvora energije i digitalizacije poslovanja.

 

Zatraženo je i uvođenje digitalne platforme za upravljanje terasama i javnim površinama, koja bi pojednostavila i ubrzala procese, te nastavak dugoročnog brendiranja zagrebačke gastro scene u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, uz poticanje razvoja ponude i u rubnim dijelovima grada.

FORUM2025151.jpg

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, Franz Letica, istaknuo je važnost otvorenog dijaloga i partnerskog odnosa s institucijama:

„Ugostiteljstvo je ozbiljan posao i velik poslodavac, a naši objekti daju ritam životu ovoga grada. Ako želimo zadržati kvalitetu, radna mjesta i standarde koji se od nas očekuju, nužno je da nas se čuje. Naši zaključci nisu lista želja, nego konkretni preduvjeti za stabilan i održiv sektor. Spremni smo na modernizaciju, digitalizaciju i nove modele poslovanja, ali očekujemo da nam se u tome bude partner.“

Na ovogodišnjem Forumu, koji organizira Udruženje ugostitelja Zagreb, u sklopu poludnevnog programa predstavljene su ključne teme koje oblikuju budućnost sektora. Sudionici su razgovarali o tome kako umjetna inteligencija mijenja način rada u ugostiteljstvu i kako se može koristiti za bolju organizaciju, personalizaciju usluge i smanjenje operativnih troškova.

 

Posebna je pažnja posvećena i održivim modelima poslovanja, od pametnog upravljanja otpadom i viškova hrane do primjene lokalnih i sezonskih namirnica, uz jasnu poruku da održivost više nije trošak, nego izvor nove vrijednosti.

„Ne želimo govoriti samo o troškovima i administraciji, nego o svemu što nam može olakšati posao i unaprijediti ga. Umjetna inteligencija i održivost više nisu teme budućnosti, one su već dio naše svakodnevice i mogu nam pomoći da radimo učinkovitije, pametnije i odgovornije“, poručio je Letica.

FORUM2025220.jpg

Ovogodišnja priznanja nisu dodijeljena pojedincima, nego institucijama koje su se u proteklom razdoblju pokazale kao istinski partneri struke, otvorene za dijalog, razumijevanje i suradnju.

 

Priznanja su primili Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo turizma i sporta, Grad Zagreb, Ugostiteljsko-turističko učilište, Turistička zajednica grada Zagreba i Državni inspektorat.

Forum zagrebačkih ugostitelja još je jednom potvrdio da je riječ o središnjem godišnjem okupljanju zagrebačkih ugostitelja, mjestu gdje se razmjenjuju iskustva, potiču promjene i gradi zajedništvo struke. Kroz teme umjetne inteligencije, održivosti i administrativnih izazova, Forum je pokazao da se budućnost ugostiteljstva gradi na znanju, suradnji i inovaciji, uz čvrstu podršku institucija i zajednice.

FORUM2025352.jpg

Program 17. Foruma zagrebačkih ugostitelja

Esplanade Zagreb Hotel

14. studenog 2025.

09:00Networking i druženje s izlagačima

 

10:00Svečano otvorenje


10:20Panel-rasprava „Umjetna inteligencija (AI) u ugostiteljstvu: prilike i izazovi“


11:00Predavanje - Fiskalizacija 2.0


11:25Panel-rasprava „Treba li ukinuti robno-materijalno knjigovodstvo u ugostiteljstvu?“ (Powered by Monri)


11:50„The Coffee Water“ Kako osigurati najbolju kvalitetu vode u vašem objektu? (Powered by Bluewater)


12:10 – Vinska karta koja prodaje: Kako s pravilnom vinskom kartom povećati prihode


12:25 – Predstavljanje pilot-projekta „Sigurnija noćna okruženja u Gradu Zagrebu“


12:40 – Panel-rasprava Održivi ugostiteljski modeli „Stvaranje nove vrijednosti“


13:15 – Svečano uručivanje priznanja partnerskim institucijama zagrebačkih ugostitelja


13:30 – Networking i druženje s izlagačima


14:00 – Gastro prezentacijaspoj tradicije, obrazovanja i suvremenog ugostiteljstva

Panel - rasprava

„Umjetna inteligencija (AI) u ugostiteljstvu: prilike i izazovi“

Raspravit ćemo o tome kako AI može unaprijediti kvalitetu usluge, povećati operativnu učinkovitost i otvoriti prostor za sasvim nove poslovne prilike.

web-13.jpg

Panel - rasprava

„Treba li ukinuti robno-materijalno knjigovodstvo u ugostiteljstvu?“
(Powered by Monri)

Zašto je bitno voditi robno materijalno zbog vlastite koristi.

web-15.jpg

Predavanje

Fiskalizacija 2.0

Pravovremene i relevantne informacije koje će ugostiteljima pomoći u usklađivanju i iskorištavanju prednosti koje donosi Fiskalizacija 2.0.

web-14.jpg

Predavanje

„The Coffee Water“

Kako osigurati najbolju kvalitetu vode u vašem objektu? (Powered by Bluewater)

web-16.jpg

Predavanje

Vinska karta koja prodaje: kako vino pretvoriti u doživljaj za gosta

Saznat ćete kako osmisliti vinsku kartu koja educira, privlači pažnju i potiče prodaju.

web-17.jpg

Panel - rasprava

„Održivi ugostiteljski modeli: od otpada do vrijednosti“

Primjena “zero waste” modela poslovanja, odgovorno upravljanje namirnicama, smanjenje otpada i racionalno
korištenje resursa.

fgggyh.jpg

Predstavljanje

Pilot-projek „Sigurnija noćna okruženja u Gradu Zagrebu“

Pilot-projekt koji se provodi u svrhu unapređenja sigurnosti, dobrobiti i kvalitete boravka građana i posjetitelja u noćnom životu Grada Zagreba.

web-18.jpg

Priznanja

Svečano uručivanje priznanja partnerskim institucijama zagrebačkih ugostitelja

Dodjela priznanja partnerskim institucijama za dugogodišnju podršku i doprinos razvoju zagrebačke ugostiteljske scene.

web-20.jpg

Gastro prezentacija

Spoj tradicije, obrazovanja i suvremenog ugostiteljstva

Udruženje ugostitelja Zagreb u suradnji s Ugostiteljsko-turističkim učilištem organizira gastro prezentaciju inspiriranu zagrebačkom tradicijom, interpretiranu na suvremen način.

web-21.jpg

Naši partneri i sponzori

Ministarstvo turizma i sporta CMYK-HR_2x.jpg
HOK
OKZ
UOGZ
grad zagreb
zagreb turizam
HEP_CMYK-4boje-tisak.png
Logo_METRO.svg.png
mc_symbol_rgb.png
MONRI logo_member of Payten 2023_rgb.png
volim_vodu.png
Lovin logo (2) (1).png
KutjevoddLogo.png
misal logo vektor.png
Bregovita Hrvatska.png
Griffon-logo-01-1.png
logo PREMIUM DISTRIBUCIJA-1.png
BOSNIC logo plavi.png
2025ID_FT_Logo_LockUp-Tree_Green.png
eventlin.png
PEKAR LOGO BEZ SLOGANA.png
logo2021horizontalni_PRVA-HRV_crni.png
GOST 2024 No14 WEB spreads-1-1.png

Časopis GOST
Službeno glasilo
Udruženja ugostitelja Zagreb


Listopad 2024. Broj 15.

© 2023 by Udruženje ugostitelja Zagreb

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Info

Udruženje ugostitelja Zagreb

OIB: 71055411476

MB: 03254313

IBAN: HR2223600001101352815

TEL: +385 1 2360 222

FAX: +385 1 2360 203

E-mail: ured@zg-ugostitelj.hr

Adresa

Radauševa 3

10 000 Zagreb

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak: 08:00 do 16:00

Stanka: 12:00 do 12:30

Subotom, nedjeljom i blagdanom ne radimo

Na vrh

bottom of page